Kick Boxing

Ιστορία

Το kick-boxing είναι ένα σύγχρονο άθλημα που αποτελεί ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα μαχητικά αθλήματα στον κόσμο με αυξανόμενο κοινό. Γνώρισε τη μεγαλύτερη άνθηση (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλαδικής επικράτειας) τη δεκαετία του ’90 και έκτοτε απαριθμεί εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο.

Ας αρχίσουμε από τα απλά όμως. Τι είναι το kick-boxing? Πόσοι πραγματικά γνωρίζετε τι περιέχει και ποια είναι η ιστορία του? Και πρώτα από όλα είναι πολεμική τέχνη ναι ή όχι?

Tο kick-boxing είναι πρωτίστως ένας όρος ο οποίος δηλώνει την πυγμαχία που χρησιμοποιεί και λακτίσματα με τα πόδια.
Xαρακτηρίζεται ως άθλημα και όχι ως πολεμική τέχνη με την αυστηρή έννοια διότι δεν διδάσκει πραγματική αυτοάμυνα και χτυπήματα σε ανατομικά σημεία παρά αντιμετώπιση συγκεκριμένης κινησιολογίας σε συγκεκριμένο περιβάλλον.

Ενώ οι πολεμικές τέχνες έχουν σκοπό την –με κάθε τρόπο- επιβίωση σε μία μάχη χωρίς κανόνες.

Την δεκαετία του 1950 , το box γνώρισε την άνθηση του και οι δυτικοί έβγαλαν αρκετά χρήματα προμοτάροντάς το. Στην δε Ιαπωνία όποτε γινόταν αγώνες καράτε -υπήρχε πάραυτα και η δυτική πυγμαχία σε μικρότερο επίπεδο σαφώς όπου ήταν ανήκουστο να ολοκληρωθεί το χτύπημα με κίνδυνο σωματικής βλάβης. Τότε το kyokushin karate λεγόμενο ως full contact karate έκανε την εμφάνιση σε αγώνες που οργάνωσε ο ιδρυτής του γνωστός σε όλους μας Sosai Masutatsu Oyama (founder of Kyokushin-Kai).

Έτσι λοιπόν έρχεται ένας προμότερ την δεκαετία του ‘50 ονόματι Osamu Noguchi ο οποίος ήταν αθλητής του καράτε που είχε πάει και στην Ταϊλάνδη και είχε δει το γνωστό Muay Thai που ήταν το πρώτο άθλημα που χρησιμοποιούσε σε επίσημους αγώνες πλήρη επαφή με γροθιές ,λακτίσματα ,αγκωνιές, γόνατα κτλ. Γυρνώντας στην πατρίδα του αναπροσάρμοσε τους κανόνες του Thaiboxing και έβαλε αθλητές κυρίως του στυλ kyokushin να χτυπιούνται σε ρινγκ και ιδού το karate-boxing όπου έτσι λεγόταν αρχικά. Μετά λοιπόν τη δεκαετία του ’70 στην Αμερική κάποιοι αθλητές του καράτε ενοχλημένοι από τους πολλούς περιορισμούς στα τουρνουά, στρέφονται και αυτοί προς την ίδια κατεύθυνση.

Από εκεί και πέρα ο οποιοσδήποτε ασκημένος σε πολεμική τέχνη (που είχε φυσικά χτυπήματα και με τα 4 άκρα) ανέβαινε και αγωνιζόταν στο ρινγκ. Στη συνέχεια εν ολίγοις κάποιοι δάσκαλοι καράτε άρχισαν να διδάσκουν αυτή την σπορ και περιορισμένη παραλλαγή του καράτε με επιρροές από άλλα αθλήματα και να το σημερινό kick-boxing .

Οι Πρώτοι ανεπίσημοι Αγώνες kickboxing είναι κάποιοι στις αρχές του ’60 στην Ιαπωνία και τηνΤαϊλάνδη μεταξύ Thai boxers και Kyokushin Karateka. Ο πρώτος αγώνας kickboxing έγινε στην Οζάκα στις 11 Απριλίου 1966 .

Η Ολλανδική Παγκόσμια Κυριαρχία στο Kick Boxing

Οι πάντες αναγνωρίζουν την παγκόσμια κυριαρχία εδώ και σχεδόν τρείς δεκαετίες της ολλανδικής σχολής στο κικμπόξ .Λίγοι όμως στην Ελλάδα γνωρίζουν ,ότι το ολλανδικό οικοδόμημα του κικ χτίστηκε στα γερά θεμέλια του Kyokushin Budokai. Πιο τρανταχτή απόδειξη του λόγου του αληθούς δεν είναι παρά η λίστα των πρωταθλητών της μεγαλύτερης διοργάνωσης του αθλήματος , του k1 GRANDPRIX. 16 από τους 18 πρωταθλητές στο διάστημα 1993 – 2010 είναι ολλανδοί και μάλιστα όλοι δημιουργήματα των Sensei Kyokushin Kai.

Όλα ξεκίνησαν στη χώρα των τουλίπων από μια θρυλική φυσιογνωμία των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών πολεμικών τεχνών ,τον πατριάρχη του kyokushin kai karate στην Ευρώπη ,τον Jon Bluming έναν άνθρωπο που ο ίδιος ο ιδρυτής του kyokushin kai Mas Oyama είχε χαρακτηρίσει ως τον καλύτερο μαθητή του όλων τον εποχών .

Το 1961 ο Jon Bluming φέρνει για πρώτη φορά και δείχνει στην Ευρώπη το kyokushin kai karate. (βλέπε ιστορία Jon Bluming ).

Με την εμφάνιση του κικμπόξ στα μέσα της δεκαετίας του 70 ,τρεις διακεκριμένοι sensei kyokushin kai και μαθητές του Jon Bluming, οι Thom Harinck, Jan Plas και Johan Vos ιδρύουν τα πρώτα θρυλικά πλέον γυμναστήρια κικμπόξ “Chakuriki Gym, Mejiro GYM και Vos Gym.

Η πρώτη ολλανδική σχολή τύπου κικμποξ Chakuriki Gym είχε ανοίξει μάλιστα το 1972 από τον πρώην καρατέκα kyokushin kai Thom Harinck. Ο θρυλικός αυτός fighting ναός όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργήσει μια πλειάδα από αστέρια με πιο γνωστούς τους Brancocikatic (νικητής του πρώτου k1 GRANDPRIX), Gilbert Ballentine, Badr Hari, Peter Aerts κτλ.

Το 1978 ο Jan Plas ιδρύει στο κέντρο του Άμστερνταμ το Mejiro GYM . Ο ίδιος ήρθε σε επαφή με το κικμπόξ το 1975 στην Ιαπωνία , όταν έγινε μαθητής του Kenji Kurosaki (ένας από τους πρώην τοπ sensei του Mas Oyama ) και γι’αυτό επέλεξε ως όνομα για τη σχολή του ,τη συνοικία του Τόκυο Mejiro , όπου είχε τη σχολή του ο Kurosaki . Από το , Mejiro GYM βγήκαν θρυλικά ονόματα όπως ο Lucien Carbin, ο Remmy Bonjasky, ο Andy Souer, ο Rob Kaman κτλ.

Την ίδια χρονιά , το 1978 , ένας άλλος καρατεκα kyokushin και μαθητής του Jon Bluming, ο Johan Vos , ούτε 2 χιλιόμετρα μακριά από το Mejiro GYM, ανοίγει τη δική του σχολή κικμπόξ με το όνομα Vos Gym . Τα πιο γνωστά ονόματα που βγήκαν από αυτή τη σχολή είναι οι, Lucia Rijker πρωταθλήτρια κόσμου κικμποξ και πυγμαχίας (είναι επίσης η αντίπαλος της Hillary Schwank, στην ταινία <Million Dollar Baby>, o Ivan Hippolythe , πρωταθλητής του ενός και μοναδικού κ-3 Grand Prix πρωταθλητής κόσμου muaythai W.M.T.C.&W.M.T.A. και πρωταθλητής κόσμου κικμπόξ της W.K.A. και φυσικά ο τέσσερις φορές νικητής του κ-1 Grand Prix, Ernesto Hoost.

Στην ιστορία του ολλανδικού κικμπόξ όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο πίσω στο kyokushin αφού ακόμη και ο πρώτος μεγάλος πρωταθλητής κικμπόξ της χώρας αυτής , χρόνια πριν τον Rob Kaman και τα άλλα πιο γνωστά ονόματα , ο Lucien Carbin, υπήρξε καρατέκα kyokushin kai και μαθητής του Jon Bluming. Ο ίδιος συμμετείχε μάλιστα μαζί με τους Jan Plas και Johan Vosστο ιστορικό πρώτο γκαλά ταϊμπόξ , που έγινε στην ολλανδία στις 31 Μαΐου 1976 .Αργότερα το 1978 , στο πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα kyokushin στο στάδιο Wembley του Λονδίνου , ο Carbin στέφετε πρωταθλητής Ευρώπης kyokushin kai, αλλά με την ίδρυση του Mejiro Gym την ίδια χρονιά αφοσιώνεται πλήρως στην καριέρα του στο κικμπόξ. Ο Carbin στη συνέχεια θα γίνει πετυχημένος προπονητής μεγάλων πρωταθλητών όπως των Ilonka Elmond, Tyrone Spong, Gilbert Yvel και φυσικά του νικητή του κ-1 grand prix 2010 Alistar Overeem.