Κανόνες Συμπεριφοράς

Το σχολείο  Kyokushin συνεχίζει την παράδοση του budo. Στο dojo (το μέρος  όπου διεξάγεται η κατάρτιση) υπάρχουν  πρωτόκολλα συμπεριφοράς  που  όλοι οι επαγγελματίες πρέπει να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν.

Αρχάριοι και μαύρες ζώνες θα πρέπει να θεωρήσουν  τους κανόνες αυτούς ως μέρος της κατάρτισης. Οι  Αξίες που απαιτούνται είναι  ο σεβασμός και  η πίστη στο δάσκαλο, η πειθαρχία, η ταπεινοφροσύνη και η ευγένεια, χαρακτηριστικά του Budo, είναι αναγκαία για την σωστή  λειτουργία του dojo. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε τυπικοί  στην εφαρμογή  των κανόνων αυτών, ώστε να εφαρμόζονται από όλους.

 1. Όταν εισερχόμαστε ή εξερχόμαστε από το dojo, πρέπει πάντα να  χαιρετάμε με Osu και οι άλλοι  μαθητές στην τάξη, χαιρετούν επίσης και λένε ξανά Osu.
 2. Όταν αργούμε  στην  τάξη, και βλέπουμε την τάξη να προσεύχεται σε seiza, περιμένουμε με τα μάτια κλειστά σε Mokuso. Όταν σηκωθούν από seiza, χαιρετάμε  λέγοντας shitsurei shimasu (συγνώμη για την καθυστέρηση). Σηκωνόμαστε όρθιοι, γυρίζουμε  μπροστά από το dojo και χαιρετάμε και πάλι με μια ισχυρή Osu και μεταβαίνουμε γρήγορα στο τέλος του έκτου βαθμού. Να είστε προσεκτικοί ώστε να μην περάσετε  μπροστά από άλλους φοιτητές που προπονούνται. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσπαθείτε να είστε στην ώρα σας.
 3. Οι μαθητές πρέπει να είναι καθαροί, καθώς και ο εξοπλισμός τους: do-GIS (κοστούμι), ασπίδες, γάντια, κλπ πρέπει να είναι καθαρά και να παροτρύνετε και τους υπόλοιπους να πράξουν το ίδιο. Πρέπει να έχουν το do-gi λευκό και καθαρό. Το επίσημο λογότυπο του Kyokushin θα πρέπει να είναι στην αριστερή πλευρά της στολής. εάν το κοστούμι σχιστεί ή λερωθεί, πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. Φορώντας βρώμικη στολή και εξοπλισμό, δηλώνει  μια στάση απάθειας και έλλειψης σεβασμού για τους άλλους φοιτητές του dojo.
 4. Μην μετακινείτε οποιοδήποτε μέρος του do-gi κατά τη διάρκεια της προπόνησης χωρίς να ζητήσετε άδεια. Εάν χρειαστεί, κάντε γρήγορα, στο πίσω μέρος της αίθουσας.
 5. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός  στις υψηλότερες βαθμίδες και τους παλαιότερους  μαθητές. Όλοι οι μαθητές πρέπει να σηκωθούν και να πουν OSU όταν μαύρες ζώνες ή μεγαλύτεροι βαθμοί εισέλθουν στην αίθουσα.
 6. Πριν από ένα χαιρετισμό αρχαιότερου εκπαιδευτή, οι μαθητές λένε Osu, χαιρετίζουν σωστά και το ίδιο κάνουν όταν φεύγουν. Το πρωτόκολλο αυτό θα πρέπει να τηρείται από το dogo, καθώς έτσι ξεχωρίζουν ένα sempai. Σε περίπτωση αμφιβολίας σχετικά με το βαθμό του φοιτητή, ενεργείτε  σαν να είναι  παλαιότερος φοιτητής.
 7. Όταν έρθει η ώρα να σφίξετε το χέρι, χρησιμοποιείται και τα δύο χέρια, ως ένδειξη εμπιστοσύνης και ταπεινότητας και πείτε Osu. Αυτό επίσης θα πρέπει να τηρείται και  εκτός dogo και ειδικά για μεγαλύτερους μαθητές.
 8. Αποκαλέστε τον εκπαιδευτή  sempai, δάσκαλο ή sheehan, ανάλογα με την περίπτωση. Μην αποκαλείτε  έναν δάσκαλο σύμφωνα με το όνομα της κατηγορίας.
 9. Ακούστε προσεκτικά τις οδηγίες του δασκάλου και προχωρήστε  γρήγορα με την εντολή. Απαντήστε σε όλες τις καταστάσεις με μια ισχυρή Osu. Η αργή ανταπόκριση είναι αγένεια ή αδιαφορία.
 10. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι μαθητές πρέπει να έχουν  την προσοχή τους στις τεχνικές, και δεν θα πρέπει να επιτρέψουν στο μυαλό τους  να αποσπαστεί από την προπόνηση. Ο  απόλυτος σεβασμός και η ειλικρινή εκτίμηση, θα πρέπει να δείχνονται από  συναδέλφους εκπαιδευτικούς ανά πάσα στιγμή. Δεν ασκούν Kyokushin χωρίς τη σοβαρότητα που αυτό συνεπάγεται.
 11. Μερικές φορές κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι μαθητές μπορούν να καθίσουν και να χαλαρώσουν (σε seiza) στην επίσημη θέση ή σε Anza (πόδια σταυρωμένα). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν κινούνται, δεν  μιλούν και δεν αποσπούν την προσοχή της τάξης.
 12. Οι μαθητές δεν αφήνουν  την τάξη, εκτός και αν τους  χορηγηθεί άδεια. Εάν υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη και πρέπει να φύγουν αμέσως, το πράττουν με σεβασμό, και στη συνέχεια εξηγούν την αιτία της αποχώρησης στον εκπαιδευτή, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
 13. Για την αποφυγή πιθανού τραυματισμού οι μαθητές δεν μπορούν να φορούν κοσμήματα, ρολόγια κ.α. κατά τη διάρκεια  του μαθήματος. Τα γυαλιά επιτρέπονται, ωστόσο, κατά τη διάρκεια του kumite συνιστάται να μη φοριούνται, όπως επίσης  τα προστατευτικά γάντια ή οι κάσκες.
 14. Όλοι οι μαθητές πρέπει να  βοηθούν  στον καθαρισμό του dojo μετά το μάθημα  και να θεωρούν την προπόνηση ως κάτι  πολύτιμο και ξεχωριστό.
 15. Οι μαθητές πρέπει να σέβονται  τη συντροφικότητα που μοιράζονται στο dojo  και να μην υπονομεύουν την πραγματική αξία του  Kyokushin με αντιαθλητική ή κακόβουλη συμπεριφορά, ή αρνητικά συναισθήματα σε ελεύθερη μάχη, ως αποτέλεσμα αρνητικού κλίματος, που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς .
 16. Όλα τα μέλη πρέπει να αποφεύγουν τα κουτσομπολιά ή τα σχόλια για άλλους μαθητές, σχολές ή στυλ πολεμικών τεχνών.
 17. Οι μαθητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς Kyokushin πρέπει να συμβουλεύονται τον εκπαιδευτή πριν ολοκληρωθεί η προθεσμία εγγραφής.
 18. Οι μαθητές που επιθυμούν να επισκεφθούν άλλα σχολεία Kyokushin πρέπει να  ζητήσουν την  άδεια του εκπαιδευτή τους  πρώτα. Οι μαθητές που επιθυμούν να εκπαιδευτούν σε θυγατρική σχολή, πρέπει να έχουν διεθνή άδεια καθώς και μια συστατική επιστολή από τον εκπαιδευτή τους. Στο σχολείο, οι μαθητές πρέπει να δείξουν το μέγιστο σεβασμό, ευγένεια και ταπεινότητα στα υπόλοιπα μέλη και στους εκπαιδευτές.
 19. Όλοι οι μαθητές πρέπει να συμπεριφέρονται  σωστά εντός και εκτός dojo, έτσι δεν αντικατοπτρίζουν την κακή εικόνα του ΙΚΟ.  Το πιο σημαντικό, δεν χρησιμοποιούν τις τεχνικές που διδάχθηκαν στην τάξη για να  πληγώσουν  κάποιον σκόπιμα, εκτός και αν η ζωή τους βρίσκεται σε προφανή κίνδυνο.
 20. Οι μαθητές να συμπεριφέρονται ήπια και ισορροπημένα κάθε μέρα, κρατώντας ήπιους τόνους ,ορθή κρίση, ηθική συμπεριφορά σε όλες τις δράσεις τους. Μην ξεχνάτε ποτέ το πνεύμα του Kyokushin.

«Κρατήστε χαμηλά το κεφάλι σας (σεμνότητα), τα μάτια ψηλά (φιλόδοξο), ευθύτητα στο λόγο (ειλικρίνεια) και καλή καρδιά (να συμπεριφερόμαστε στους άλλους με σεβασμό και ευγένεια). Τους  Αντιμετωπίζουμε όλους με ευγένεια. Το σημαντικότερο  είναι το σημείο εκκίνησης (φροντίστε τους γονείς σας ). «

Το πιο σημαντικό πράγμα στη νοοτροπία του καράτε δεν βρίσκεται στη νίκη ή στην ήττα, αλλά στην  τελειότητα του χαρακτήρα όλων των συμμετεχόντων. Για όλα τα στυλ χωρίς κατηγορίες βάρους, ο Μάστερ Oyama υπενθύμισε τις δυσκολίες της στιγμής: «Κατά την διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πρωταθλήματος, επέλεξα το Budo-Kan στο Τόκιο, γιατί ήταν το μόνο από όλα τα διαθέσιμα, που μπορούσε να φιλοξενήσει  πάνω από δέκα χιλιάδες άτομα (μία φορά, είχαμε στην διάθεσή μας ένα τοπικό γυμναστήριο με χωρητικότητα τριακόσιες χιλιάδες ανθρώπους. ήταν πλήρης και περίπου πέντε χιλιάδες άνθρωποι έμειναν στην πόρτα λόγω  έλλειψης  χώρου). Η απάντηση που πήρα ήταν ότι το Budo-Kan δεν επρόκειτο να ενοικιαστεί. Εγώ ο ίδιος δεσμεύτηκα να βρω  την αιτία και άκουσα ένα νεαρό υπάλληλο γύρω στα τριάντα, ο οποίος είπε ότι το Budo-Kan είχε απορρίψει το αίτημά μας, επειδή πιστεύεται ότι το Kyokushinkai δεν ήταν νόμιμο.Όταν ρώτησα,

ο νεαρός άνδρας είχε ως δικαιολογία το όνομα, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν νόμιμο. Αισθάνθηκε εξαιρετικά αμήχανα  όταν έκανα την παρατήρηση ότι το Kyokushinkai –karate μπορεί να προσελκύσει περισσότερα από δέκα χιλιάδες άτομα. Βλέποντας ότι το όνομα δεν υφίσταται σαν δικαιολογία  για την άρνηση του Budo-Καν, είπε ότι δεν μπορούσε να μας παραχωρήσει την αίθουσα για να χυθεί  αίμα στα τουρνουά μας. Αλλά το αίμα έρεε και στους αγώνες πυγμαχίας στο Budo-Καν, δεν δίστασε καν να το παραδεχτεί. Αργότερα έμαθα ότι ένας ισχυρός ηγέτης μιας άλλης Ομοσπονδίας  Karate ήταν πίσω από το περιστατικό αυτό. Μερικά χρόνια αργότερα, προσέφερε μια μεγάλη οικονομική στήριξη, εάν η οργάνωση μας γινόταν  μέλος της εν λόγω Ομοσπονδίας. Αλλά αρνήθηκα … » Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα κέρδισε o Katsuaki Sato. Tα έξι παγκόσμια πρωταθλήματα διοργανώνονται από την ΙΚΟ.