ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ DOJO

1) Όταν μπαίνουμε ή βγαίνουμε από το Dojο στεκόμαστε στην είσοδο κοιτάζοντας μπροστά, υποκλινόμαστε και αναφωνούμε ΄΄OSU΄΄.Αυτό είναι ένας χαιρετισμός σεβασμού προς το Dojο και τους ανθρώπους που ευρίσκονται μέσα σε αυτό.

2) Εάν αργήσουμε στην προπόνηση γονατίζουμε στα πλάγια της τάξης κοιτάζοντας προς τα πίσω. Όταν ο δάσκαλος μας προσέξει και μας απευθύνει το λόγο σηκωνόμαστε, γυρίζουμε προς τα εμπρός υποκλινόμαστε λέμε ΄΄OSU΄΄ και στην συνέχεια ΄΄Shitsurei Shimasu΄΄.(με συγχωρείται δια την διακοπή΄΄).Στην συνέχεια πηγαίνουμε γρήγορα στο πίσω μέρος της τάξης.

3) Δεν τρώμε, δεν πίνουμε, δεν καπνίζουμε και δεν μασάμε τσίχλα μέσα στο Dojο.

4) Πάντα μετακινούμαστε γρήγορα μέσα στο Dojο όταν μας ζητηθεί να κάνουμε κάτι ,δεν αργοπορούμε.

5) Δεν εξασκούμαστε στο KUMITE εάν δεν μας ζητηθεί από τον δάσκαλο.

6) Δεν χαλάμε τις γραμμές μας εάν δεν έχουμε πρώτα ζητήσει άδεια από τον δάσκαλο -για κανένα λόγο. Εάν πρέπει να αφήσουμε την θέση μας ,δεν περπατάμε μπροστά ,μεταξύ δασκάλου και τάξης. Πηγαίνουμε από πίσω από την σειρά που είμαστε και βγαίνουμε είτε δεξιά είτε αριστερά και από εκεί προχωράμε.

7) Πάντοτε απευθυνόμαστε προς τον εκπαιδευτή με τους κατάλληλους τίτλους ,καθώς και προς τους αρχαιότερους(Sempai,Sensei,Shihan) μέσα στο Dojο. Όταν απευθύνονται σε εμάς τους επιβεβαιώνουμε με ένα δυνατό ΄΄OSU΄΄.

8) Η εκπαίδευση είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Δεν γελάμε, χαζεύουμε ,μιλάμε ή προκαλούμε οποιαδήποτε ενόχληση κατά την διάρκεια του μαθήματος. Πάντα στεκόμαστε σε Fudo Dachi όταν περιμένουμε την επόμενη εντολή.

9) Όλες οι οδηγίες του εκπαιδευτή πρέπει να υπακούονται αναντίρρητα μέσα  στο Dojο. Δεν σας ζητηθεί πότε να κάνετε κάτι που ο/η εκπαιδευτής σας  δεν έχει κάνει ήδη ο ίδιος. Εάν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε.

10) Κρατήστε τα νύχια χεριών και νυχιών κοντά και καθαρά.

11) Κατά την διάρκεια του διαλείμματος δεν καθόμαστε σε καρέκλες ,δεν  ακουμπάμε στους τοίχους και δε ξαπλώνουμε. Κάντε λίγο προπόνηση  αντί να χάνετε χρόνο.

12) Είναι ευθύνη του καθενός το Dojο να είναι πάντα καθαρό, συμμαζεμένο και ασφαλές.

13) Η φόρμα του καράτε πρέπει να είναι ακέραιη και καθαρή πάντα. Η ζώνη σας δεν πρέπει να πλένεται ποτέ, μόνο να αερίζεται. Συμβολικά περιέχει το πνεύμα της σκληρής σας προσπάθειας και  προπόνησης. Σε καμία περίπτωση οι άνδρες καρατέκα δεν επιτρέπεται  να φοράμε μπλουζάκια ή άλλο ένδυμα κάτω από την φόρμα του Καράτε.

14) Δεν επιτρέπεται να φοράτε ρολόγια ή άλλα χρυσαφικά κατά την  διάρκεια της προπόνησης.     

 

Leave a Reply