Η ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟ KICKBOXING

Οι πάντες αναγνωρίζουν την παγκόσμια κυριαρχία εδώ και σχεδόν τρείς δεκαετίες της ολλανδικής σχολής στο κικμπόξ .Λίγοι όμως στην Ελλάδα γνωρίζουν ,ότι το ολλανδικό οικοδόμημα του κικ χτίστηκε στα γερά θεμέλια του Kyokushin Budokai. Πιο τρανταχτή απόδειξη του λόγου του αληθούς δεν είναι παρά η λίστα των πρωταθλητών της μεγαλύτερης διοργάνωσης του αθλήματος , του k1 GRANDPRIX. 16 από τους 18 πρωταθλητές στο διάστημα 1993 – 2010 είναι ολλανδοί και μάλιστα όλοι δημιουργήματα των Sensei Kyokushin Kai.

Brancocikatic 1993, Peter Aerts 1994-1995-1998, Thom Harinck / Chakuriki Gym, Ernesto Hoost 1997-1999-2000-2002, Johan Vos / Vos Gym, Remmy Bonjasky 2003-2004-2008, Jan Plas- Andre Mannaart/Mejiro GYM, Semmy Schilt 2005-2006-2007, Jon Bluming /Budokai, και τελευταίος ο Alistar Overeem 2010.

Όλα ξεκίνησαν στη χώρα των τουλίπων από μια θρυλική φυσιογνωμία των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών πολεμικών τεχνών ,τον πατριάρχη του kyokushin kai karate στην Ευρώπη ,τον Jon Bluming έναν άνθρωπο που ο ίδιος ο ιδρυτής του kyokushin kai Mas Oyama είχε χαρακτηρίσει ως τον καλύτερο μαθητή του όλων τον εποχών .

Το 1961 ο Jon Bluming φέρνει για πρώτη φορά και δείχνει στην Ευρώπη το kyokushin kai karate. (βλέπε ιστορία Jon Bluming ).

Με την εμφάνιση του κικμπόξ στα μέσα της δεκαετίας του 70 ,τρεις διακεκριμένοι sensei kyokushin kai και μαθητές του Jon Bluming, οι Thom Harinck, Jan Plas και Johan Vos ιδρύουν τα πρώτα θρυλικά πλέον γυμναστήρια κικμπόξ “Chakuriki Gym, Mejiro GYM και Vos Gym.

Η πρώτη ολλανδική σχολή τύπου κικμποξ“ Chakuriki Gym είχε ανοίξει μάλιστα το 1972 από τον πρώην καρατέκα kyokushin kai Thom Harinck. Ο θρυλικός αυτός fighting ναός όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργήσει μια πλειάδα από αστέρια με πιο γνωστούς τους Brancocikatic (νικητής του πρώτου k1 GRANDPRIX), Gilbert Ballentine, Badr Hari, Peter Aerts κτλ.

Το 1978 ο Jan Plas ιδρύει στο κέντρο του Άμστερνταμ το Mejiro GYM . Ο ίδιος ήρθε σε επαφή με το κικμπόξ το 1975 στην Ιαπωνία , όταν έγινε μαθητής του Kenji Kurosaki (ένας από τους πρώην τοπ sensei του Mas Oyama ) και γι’αυτό επέλεξε ως όνομα για τη σχολή του ,τη συνοικία του Τόκυο Mejiro , όπου είχε τη σχολή του ο Kurosaki . Από το , Mejiro GYM βγήκαν θρυλικά ονόματα όπως ο Lucien Carbin, ο Remmy Bonjasky, ο Andy Souer, ο Rob Kaman κτλ.

Leave a Reply